© Pere Planells i Bonet. Catedràtic de Dibuix de l'IES Els Tres Turons d'Arenys de Mar. Amb la col.laboració de Maria Romero Pérez.
Curs de dibuix i expressió gràfico-visual
Tema
Fitxa
EIX RADICAL I CENTRE RADICAL
16 b

1) L'eix radical com a lloc geomètric.- Anomenem eix radical de dues circumferències al lloc geomètric dels punts del plànol que tenen la mateixa potència (variable en cada un dels punts) respecte de les dues circumferències. Tots i cada un dels punts de l'eix radical es caracteritzen per la propietat que acabem de definir.
2) Eix radical de dues circumferències exteriors.- Per tal de determinar l'eix radical entre dues circumferències exteriors cal trobar en primer lloc les seves tangents exteriors, aplicant en aquest cas el mètode homotètic (consulteu la fitxa 16, exercici 16). Com podeu veure em traçat dos radis qualssevol però paral·lels, aquests en intersecar les seves corresponents circumferències de centre 01 i 02 ens determinen un línia recta que en intersecar la línia definida pels dos centres ens permeten trobar el centre d'homotècia positiva M des del qual podem traçar les tangents comuns a les dues circumferències. Els dos punts mitjos entre els punts de tangència superiors i inferiors A i B defineixen l'eix radical entre les dues circumferències.
3) Eix radical de dues circumferències tangents exteriors.- Per trobar l'eix radical d'aquestes dues circumferències només cal traçar la perpendicular en el seu punt de tangència comú T a la línia que defineixen els dos centres.
4) Eix radical de dues circumferències tangents interiors.- Com en el cas anterior per trobar l'eix radical d'aquestes dues circumferències només cal traçar la perpendicular en el seu punt de tangència comú T a la línia que defineixen els dos centres.
5) Eix radical de dues circumferències secants.- En aquest cas l'eix radical queda definit per la línia determinada pels dos punts secants de les dues circumferències que com podem veure també és perpendicular a la línia determinada pels dos centres de les dues circumferències.
6) El cas de dues circumferències interiors. Per determinar l'eix radical de dues circumferències de centres 01 i 92 interior l'una de l'altra, cal emprar la col.laboració d'una circumferència auxiliar, de centre 03 en aquest cas, que ha d'intersecar, necessàriament, les dues anteriors per tal de determinar amb els punts secants les línies que convergiran en un punt P, des del qual traçant una línia perpendicular a la línia definida pels centre 01 i 02 ens definirà l'eix radical. Per altra banda el punt P és també el centre radical respecte de les tres circumferències, un punt que té la propietat de tenir la mateixa potència respecte de les tres circumferències.
7) Centre radical de 3 circumferències.- Com em vist en el exercici anterior si ens son donades tres circumferències secant entre elles i volem trobar el centre radical de les tres, només haurem de trobar l'eix radical de dues d'elles ( per exemple entre les circumferències de centre 01 i 02 en aquest cas) per a, posteriorment, emprant els punts d'intersecció de la tercera de centre 03 amb les anteriors de centre 01 i 02 trobarem el centre radical gràcies a la convergència de les línies que defineixen.
8) Un cas especial d'eix radical i de centre radical entre dues i tres circumferències.- Diem que aquest cas és especial perquè, en realitat no te una solució pràctica en el plànol ja que eix radical i centre radical respecte de les tres són rectes paral·leles i el centre radical és un centre impropi situat a l'infinit.

Webs relacionades