ÍNDEX
2016    2017   2018    2019   2020   2021
                       
OBRES PER ANYS

PROPERES EXPOSICIONS

 
CENTRO DE ARTE TOMÁS I VALIENTE (CEART), FUENLABRADA (MADRID), SALA C,
s'ha posposat al 2022 per  raons de la pandèmia.


Època de treball a l'estudi de LO FATO ART FACTORY. Nous camins d'investigció. Foto: Rosa Compte Cuadreny
Period of work in the studio of LO FATO ART FACTORY. New avenues of research. Photo: Rosa Compte Cuadreny



Una de les obres de Pere Planells, època informalista, realitzada a Arenys de Mar a l'estudi del Molí, tècnica mixta sobre tablero de fusta, 50 x 100 cm. presentada a l'exposició col.lectiva, l'art és vida,



Samarreta il·lustrada amb la pintura del meu pare, amb la qual em vaig inspirar per fer el dibuix que posteriorment seria la portada del grup musical UC ( Cançons d'Eivissa ) . Si cliqueu a sobre de la meva imatge podreu veure les últimes obres pictòriques realitzades.

Desitjo que amb salut i prevenció passem un recent any estrenat 2021 i que, amb un poc de sort, acabi sent millor que el que hem passat.
Tristor i sorpresa, ens deixa un mestre, un amic i el que era sens dubte el pare de l'avanguarda artística eivissenca. Ell ens va obrir la porta de la llibertat en l'expressió i, amb ell, l'art de l'illa deixà de ser isolat per obrir-se a la modernitat de les corrents de l'època. Ens queda la teva obra coherent com a far estètic per les generacions que han de venir. Descansa en pau, amic Rafel.

ITINERARIS & INCERTESES

En els "aprioris" espai-temporals enfonsem les arrels creant un pòsit dinàmic, memòria selectiva i subjectiva, on la percepció de l'espai esdevé constructiva i la percepció de el temps excèntrica i discontínua. Fabulem per transcendir la certesa de la mort. Mirem la inexistència de cara i posem en valor la transformació harmònica de l'acció existencial dels nostres projectes vitals, objetivant-los en un catàleg formal de decisions plàstic-conceptuals en un espai tessel·lat d'unitats significatives, rastre d'un viure en i per. Aquesta exposició desenvolupa i objectiva recents i presents dubtes, angoixes compartides en l'itinerari vital col·lectiu, alhora que pretén ser una aportació positiva a les nostres línies temporals, als nostres "skyline" psicològics d'ánimas forjades d'itineraris i incerteses.

EXPOSICIÓ A "OS CATRO GATOS",
SANTIAGO DE COMPOSTELA


L'exposició que s'havia d'inaugurar el dia 14 de novembre i que havia de romandre oberta fins el 13 de desembre d'aquest any s'ha posposat per al 5 de juny al 3 de juliol de 2021 per raons relacionades amb la pandèmia de covid 19.




Comentari de Vicente Moga sobre l'obra que presentarà Pere Planells a la galeria Os catro gatos (Santiago de compostela)

La vida en Rosa

Fue en Ibiza, una isla luminosa, donde Pere Planells nació en 1950. La primera pincelada de la paleta salina del Mediterráneo lo alcanzó en una de las moradas que pespunteaban las tradicionales calles encaladas de luz de una tierra atávica, cercada por el piélago balear y alejada de rutas en exceso trilladas. Reviviendo odiseas de tiempos pretéritos, solo artistas, arquitectos y pensadores de espíritu inquieto, arribaron a las costas ibicencas a la búsqueda de paraísos y añoranzas. Muchos de ellos fueron enseguida rehenes de su sencilla belleza. Fue entonces, desde mediados del siglo XX , cuando se sembraron las bases de la eclosión artístico-cultural que sacudió los cimientos de la isla y que, como un tsunami imprevisto, anegó el milenario perfil de sus costumbres. En este contexto, la adolescencia de Pere Planells pertenece a la época en que la isla se situó a la vanguardia del arte, cuando Ibiza surgió como un oasis de libertad creativa en la periferia marina del desierto franquista. Los nexos insulares y estéticos, anomalías de caballete y cuadernos de filibusteros, se aunaron a su propia sensibilidad. La inquietud como estandarte, la batidora del tiempo, y el vital contexto creativo de su tierra natal, auparon en Pere una temprana vocación artística, cultivada en Barcelona en el ámbito académico de la entonces denominada Escuela Superior de Bellas Artes de Sant Jordi. En los intercolumnios de esta ágora de la estética, escorado a poniente de su ínsula, Pere estudió arte y cinematografía. En este lapso estudiantil, su impulso artístico debe mucho a su condición de ayudante de Conrad Marca-Relli, miembro del movimiento abstracto de NY afincado en Ibiza, para el que realizó series de múltiples. La sinergia que experimentaba Ibiza en esos momentos, cuajada en una actividad expositiva intensa, lo hizo participar tanto en muestras individuales como colectivas, además de ejercer de codirector ejecutivo del Museo de Arte Contemporáneo. Este tiempo quedó en pausa al ingresar por oposición en el cuerpo de catedráticos de dibujo en el Instituto Andrés Bello de Tenerife. Ampliación del islario de Pere: del Mare Nostrum al Atlántico, de lo bello a lo sublime , de un confín a otro allende la Península, y años después como nómade profesoral por otros cartapacios. A lo largo de su periplo laboral, Pere fue compaginando el arte y la docencia, si es que pueden ser consideradas dos disciplinas diferenciables.
Arquero estético y geómetra, Pere Planells proyecta una obra tensada entre los dos extremos de un arco: de una parte, informalista y gestual; de otra, como profesor de dibujo y geometría técnica, navegando en un campo artístico más racionalista. Imbricación y mestizaje; así que no resulta extraño que su tesis doctoral estuviese dedicada a la tradición racionalista europea y a la geometría como esqueleto característico del arte occidental:« Aportaciones teóricas y prácticas sobre la polivaléncia, el desarrollo y la ubicación modular ».
Para esta exposición de Santiago de Compostela, la obra que Pere Planells presenta se nutre de una selección de colecciones recientes. Aunadas bajo el epígrafe cupular de «La vida en Rosa», todas forman parte de su cartulario de meditaciones. Abstracciones, ensimismamientos que tienen en su compañera Rosa la paleta de las suites, una y otra vez re-visitadas. El resultado es una conjunción de espacios que acogen complicidades, que realimentan el pensamiento, que mezclan sensibilidades, y que, en definitiva, anudan una nueva conciencia autoral. En su taller de trabajo, la alquimia estética de Pere Planells utiliza formulaciones y gestos sencillos, impulsos dinámicos vertidos sobre mansas superficies de cartón. Se trata de un materia natural de trabajo que permite intervenciones arraigadas y arriesgadas sobre una materia liviana, deparando en ocasiones tablas y lienzos semejantes a la blanca cal que hunde sus raíces seculares en las paredes de las calles natales que una vez fueron las galeradas de sus sueños. Con este bagaje, sus obras tienen velos sutiles, fulares envolventes, con los que el autor persigue y consigue -a mi entender- ofrecer una obra viva e introspectiva . La mirada propia, fundida con la del otro, ejerce esa patina de meditación que proclama la obra aquí recreada. La mirada analítica y del goce, como una cesura en lo cotidiano, cronología de un tiempo reclamado al iris anónimo que mira hacia el exterior y refleja esa mirada en sus arcanos interiores. La obra de Pere Planells deviene zaguán de entrada a paisajes tectónicos, a coladas sobrias, a gestos precisos, unos y otros delineados desde una serena reflexión, avivando aquella emoción que viaja sobre tiempos y sensibilidades, tantas veces desatendidos, a bordo de una alba nave calafateada de aire y sal .

© Vicente Moga

Projectes d'escultures monumentals a Lo Fato Art Factory


En Pere Planells i Bonet, va néixer a la ciutat d'Eivissa, el 2 de febrer de 1950, es va llicenciar en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Fou ajudant de l'artista nord-americà, membre del moviment abstracte de NY, Conrad Marca-Relli. També va estudiar Cinema a l'Escola de Cinema Independent de Barcelona (Eixalà). Com a conseqüència d'aquests estudis va co-dirigir el documental Amen Romaní 1/1970 / Amen Romaní 2/1970, amb Francesc Juan en plena efervescència del cinema underground català i, posteriorment, va aplicar aquests coneixements al camp de la pedagogia en un projecte de cinema a les aules. De fet, el seu primer treball va ser de professor de cinema a l'Institut Pau Vila de Sabadell. L’any 1976 fou Codirector executiu del Museu d'Art Contemporani d'Eivissa, amb Rafel Tur Costa i Leopoldo Irriguible. Ha estat Professor de dibuix i Catedràtic Numerari de Dibuix a diversos instituts i, els últims anys de docència els ha exercit a l'Institut Els Tres Turons d'Arenys de Mar. Doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona amb la tesi: Aportacions teòriques i pràctiques sobre la polivalència, el desenvolupament i la ubicació modular. A conseqüència de l'estudi de les formes modulars va fer incursions en el camp de l'escultura, com per exemple La rosa dels vents, realitzada a Palafrugell i situada a Tamariu.
El 2018 comensa a treballar sobre formes de l'espai i a realitzar projectes escultòrics a més de desenvolupar la seva obra pictòrica.

Pere Planells i Bonet, he was born in the city of Ibiza, on February 2, 1950, he graduated in Fine Arts from the University of Barcelona. He was assistant to American artist Conrad Marca-Relli. He also studied Cinema at the Independent Film School of Barcelona (Eixalà). As a result of these studies he co-directed the documentary Amen Romaní 1/1970 / Amen Romaní 2/1970, with Francesc Juan in full swing of the Catalan underground cinema, and subsequently applied these knowledge to the pedagogical field in a cinema project in classrooms, in fact, his first work was as a cinema professor at the Pau Vila Institute in Sabadell. In 1976 he was co-executive director of the Museum of Contemporary Art in Ibiza, with Rafel Tur Costa and Leopoldo Irriguible. He has been Professor of Drawing and Full Professor of Drawing at various institutes and, above all, at the Tres Els Turons Institute in Arenys de Mar. Doctor in Fine Arts from the University of Barcelona with the thesis: Theoretical and practical contributions on polyvalence, development and modular location. As a result of the study of modular forms, it made raids in the field of sculpture, such as La rosa dels vents, made in Palafrugell and located in Tamariu.In 2018 he began working on forms of space and carrying out sculptural projects as well as developing his pictorial work.

Pere Planells Bonet, nació en la ciudad de Ibiza, el 2 de febrero de 1950, se licenció en Bellas Artes por la Universidad de Barcelona. Fue ayudante del artista norteamericano Conrad Marca-Relli. También estudió Cine en la Escuela de Cine Independiente de Barcelona (Eixalà). Como consecuencia de estos estudios co-dirigió el documental Amen Romani 1/1970 / Amen Romani 2/1970, con Francisco Juan en plena efervescencia del cine underground catalán, para, posteriormente, aplicar estos conocimientos al campo de la pedagogía en un proyecto de cine en las aulas. De hecho, su primer trabajo fue como profesor de cine en el Instituto Pau Vila de Sabadell. En 1976 fue Codirector ejecutivo del Museo de Arte Contemporáneo de Ibiza, con Rafel Tur Costa y Leopoldo Irriguible. Ha sido Profesor de dibujo y Catedrático Numerario de Dibujo en diversos institutos y, sobre todo, en el Instituto Los Tres Turons de Arenys de Mar. Doctor en Bellas Artes por la Universidad de Barcelona con la tesis: Aportaciones teóricas y prácticas sobre la polivalencia, el desarrollo y la ubicación modular. A consecuencia del estudio de las formas modulares hizo incursiones en el campo de la escultura, como por ejemplo La rosa dels vents, realizada a Palafrugell y situada en Tamariu. En 2018 empieza a trabajar sobre formas del espacio y realizar proyectos escultóricos además de desarrollar su obra pictórica.

Pere Planells i Bonet, il est né dans la ville d'Ibiza, le 2 février 1950, il est diplômé en beaux-arts de l'Université de Barcelone. Il était l'assistant de l'artiste américain Conrad Marca-Relli. Il a également étudié le cinéma à l'École de cinéma indépendante de Barcelone (Eixalà). A la suite de ces études a été co-réalisé le documentaire Amen Romani 1/1970 / Amen Romani 2/1970, avec Francesc Juan le film catalan underground en plein essor et a ensuite appliqué cette connaissance à un chemin de l'éducation En effet, son premier travail a été celui de professeur de cinéma à l'Institut Pau Vila de Sabadell. En 1976, il était co-directeur exécutif du Musée d'Art Contemporain d'Ibiza, avec Rafel Tur Costa et Leopoldo Irriguible. Il a été professeur de dessin et professeur titulaire de dessi n à divers instituts et, surtout, à l'Institut Tres Els Turons à Arenys de Mar. Docteur en beaux-arts de l'Université de Barcelone avec la thèse: Contributions théoriques et pratiques sur la polyvalence, le développement et la modularité. À la suite de l'étude des formes modulaires, il a fait des raids dans le domaine de la sculpture, comme La rosa dels vents, fabriqué à Palafrugell et situé à Tamariu. En 2018, il a commencé à travailler sur les formes de l'espace et à réaliser des projets sculpturaux ainsi qu'à développer son travail pictural.
ba
Pere Planells i Bonet wurde er in der Stadt Ibiza geboren, am 2. Februar 1950 schloss er sein Studium der Schönen Künste an der Universität von Barcelona ab. Er war Assistent des amerikanischen Künstlers Conrad Marca-Relli. Er studierte außerdem Kino an der Independent Film School von Barcelona (Eixalà). Als Ergebnis dieser Studien leitete er den Dokumentarfilm Amen Romani 1/1970 / Amen Romaní 2/1970 mit Francesc Juan in vollem Gange des katalanischen Untergrundkinos und wandte dieses Wissen anschließend in einem pädagogischen Bereich auf Kinoprojekt in Klassenzimmern, in der Tat war seine erste Arbeit als Filmprofessor am Pau Vila Institut in Sabadell. 1976 war er Mitveranstalter des Museums für zeitgenössische Kunst auf Ibiza, zusammen mit Rafel Tur Costa und Leopoldo Irriguible. Er war Professor für Zeichnen und ordentlicher Professor für Zeichnen an verschiedenen Instituten und vor allem am Institut Tres Els Turons in Arenys de Mar. Doktor in Bildender Kunst an der Universität Barcelona mit der Arbeit: Theoretische und praktische Beiträge zu Polyvalenz, Entwicklung und modularem Standort. Als Ergebnis des Studiums der modularen Formen, machte es Razzien im Bereich der Skulptur, wie La Rosa dels Vents, in Palafrugell gemacht und in Tamariu. Seit 2018 begann er, an Raumformen zu arbeiten, skulpturale Projekte durchzuführen und seine Bildarbeit zu entwickeln.