DADES CURRICULARS ACADÈMIQUES:
Licenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Estudis de Cinema a l'Escola de Cinema Independent de Barcelona Aixelà. Codirector del Museu d'Art Contemporani d'Eivissa el 1976. Catedratic Numerari de Dibuix a l'Institut Els Tres Turons d'Arenys de Mar. Doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona amb la tesi: Aportacions teòriques i pràctiques sobre la polivalència, el desenvolupament i la ubicació modular.
EXPOSICIONS COL.LECTIVES:
1a. Exposició d'Art Figuratiu (Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi, Barcelona). Galeria de Arte Moderno, com a membre del Grup Relació amb Frances Juan (Barcelona). Cercle Artístic de Lleida (Relació) Lleida. Twain Gallery. Barcelona. Sa Tanqueta (Relació). Santa Eulària del Riu, Eivissa. Chez Art (Relació) Santa Eulˆria del Riu, Eivissa. Salón de Agosto. Museu d'Art Contemporani d'Eivissa. Eivissa. El Drugstore de Passeig de Gràcia. Barcelona, Sala Vallribera. Sant Antoni de Pormany, Eivissa. In Side Out (Relació) Eivissa. Galeria Aquitània. Barcelona. Institut de Culture Mediterraneenne (Chateau Royal de Cotlliure, Chateau Royal de Perpinyà). Salón de Primavera. Museu d'Art Contemporani d'Eivissa. Eivissa. Galeria Fred Lanzemberg. Eivissa. Galeria Hidea. Amb Manuel Trallero. Santiago de Compostel.la. Galeria Municipal d'Arenys de Munt. Arenys de Munt. Urbe Galeria d'Art. Alcudia, Octubre de 1990. Mallorca. The World Exlibris Artists Exhibition 1991-1992. Sapporo (Japó). Setembre de 1992. Sala d'Exposicions de l'Ajuntament de Sant Josep (Eivissa). Col.lectiva amb Vicent Calbet, Toni Cardona, Antoni Hormigo, Joan Calvo, Felix Serra i Julio Bauzà. Març-Abril de 1993. Cámara Oficial de Comercio de Espa–a en Bélgica. Brusel.les (Bèlgica). Del 20 al 30 de novembre de 1995.
EXPOSICIONS INDIVIDUALS:
Galeria Pussicat (Santa Eulària del Riu. Eivissa). Galeria Ibiza (Eivissa). Galeria Niu (Sant Joan. Eivissa). Galeria Mida (Eivissa). Galeria de la Caixa de Pensions La Caixa (Eivissa). Museu d'Art Contemporani (Sala Es Polvorí. Eivissa). Centre Cultural de la Caixa d'Estalvis de Balears Sa Nostra. (Eivissa). Sala d'exposicions de l'Ateneu Arenyenc (Arenys de Mar). Xampanyeria-Galeria La Fusta (Calella). Sant Joan (Diada dels Països Catalans) Pintada al carrer d'un mural sobre tela de 15 x 5 m. (Arenys de Mar, Juny de 1990). Sala Central de Muro (Mallorca Octubre de 1990). Sala de Cultura de la Caixa de Balears Sa Nostra (Eivissa, Novembre de 1990), Biblioteca Popular Pare Fidel Fita d'Arenys de Mar (desembre 2002, gener 2003). Edifici Calis
ay, novembre de 2003 (Arenys de Mar).

El dia 4 d'abril de 2008 en Pere Planells planta la seva primera escultura monumental a Tamariu, realitzada a la Serralleria Llenas de Palaflugel. Obra intitulada; Versió generativa de la rosa dels vents o, simplificant Arbre de vents

COMENTARIS SOBRE L'OBRA DE PERE PLANELLS

L'obra d'en Pere Planells ens ofereix recull produccions d'entre el 1993 (any de la seva tesi Aportacions teòriques i pràctiques sobre la polivalència, el desenvolupament i la ubicació modular) i el 1997. És una obra de maduresa, en ella no hi ha improvització, essent el fruit d'un llarg i profitós camí en recerca d'un llenguatge artístic propi. Des del punt de vista formal és, sens dubte, una obra d'una gran qualitat.
La seva expressivitat ve donada per la combinació, gens gratuita, de diverses formes geomètriques (quadrats, cercles, pentàgons, triangles, estels...) sobre fons marró; unes formes que serveixen de marc a elements més o menys onírics, en tot cas manifestacions de l'inconscient o referències a la infància. És evident que l'artista hi busca la puresa de la forma. De tant en tant hi introdueix una nota de color que, tot i la seva qualitat expressiva, no aconsegueix minvar la força de les estructures formals; és a dir que la forma domina sempre.
Hi ha molta vida darrere d'aquestes formes. El predomini de colors terrosos amb tonalitats diverses són eco del periple d'en Pere i la seva família des de la seva Eivissa natal a diverses contrades de Catalunya (des de la Garrotxa al Maresme). De tant en tant, una insinuació, de vegades clara i altres més tímida, del blau, d'un blau intens que evoca el mar que l'ha vist néixer.
Veig la seva obra com un recorregut interior per la pròpia vida, un itinerari introspectiu. I tal com passa amb la vida, aquesta obra va plena de sentiments, angoixes, contradiccions, preguntes metafísiques, desigs, esperances...
Cada quadre és un poema pictòric. Res no sembla producte de l'atzar. Tot i el caràcter bàsicament intel·lectual de les obres, de tant en tant l'artista es deixa dur per la imaginació, per l'inconscient; és aleshores quan comença el diàleg amb el públic que les contempla.
© Gabriel Bou

Aleatòriament, vaig agafar, de la llibreria que en Pere Planells té a la vora d'on treballa, el llibre Juan Rulfo, on hi ha els dos, i gairebé unics textos llargs d'aquest autor, El llano en llamas i Pedro Páramo. Mentre en Pere treballava, literalment ignorant-me, jo vaig llegir fragment imponents d'aquest autor i d'aquestes, aquí us en passo un:
- ¿Cuantos pájaros has matado en tu vida, Justina?
- Muchos, Susana.
- ¿ Y no has sentido tristeza?
- Sí, Susana.
- Entonces ¿que esperas para morirte?
- La muerte, Susana.

Hi ha obres que són un terratrèmol per a la percepció, sobretot, si la percepció es veu implicada, en la propia mort de la percepció visual, la qual, tammateix, sembla que està morta i enterrada per l'art modern i per l'art contemporani. Serà que ens hem quedat sense ulls, o que l'artista milita en un espai de sensualitat o racionalitat perturbadora pere al model perceptiu renixentista. Quina és l'esma que mou els artistes, com en Pere, que ara que el veig treballar, amb aquests ulls embogits i capficats, no sembla mirar enlloc ni està per ningú. Esta jugant, potser. Es respira una tensió barrejada amb essència de trementina colorejada. Poden llurs ulls mirar endintre, confondre's amb el diagragma i guixar al bateg del propi cor? Fa mal de pensar, però aquestes últimes pintures, sobre aquests papers que els químics fan servir per filtrar solucions, semblen haver alliberat dintre d'en Pere aquella zona fronterera entre la vigilia i el somni. La traçada esdevé un joc fantàstic, descongestionat, obert. Sembla filtrar solucions formals sense cap voluntat intel.ligible. Esdevé un ludopata que juga amb traçades i colors i els accidents dels seus pròpis materials. Sembla, fins i tot, caminar cap a la seva autodissolució. Sort de la música que té posada al CD, que ens recorda que hi un cordó umbilical amb la realitat...Malgrat tot, jo espero pacientment el meu amic per anar a fer unes bolls a la platja de cara al mar, tot i que sóc concient, que em donarà poca conversa i el veuré amb els ulls perduts a l'horitzó. De tant en tant, amb breus observacions ferà arrencar les meves ansies de diàleg. Tantmateix ha estat un plaer coneixer Arenys de Mar i haver compartit uns dies tan intensos amb el meu amic. Ell m'ha agraït les meves col.laboracions literàries per a la seva web, tot regalant-me una de les pintures, amb les quals, mentre les feia, jo compartia espai en el seu estudi. He compartit el naixement d'una obra prou densa, vaja...
© Marià Roig

L'obra que ens presenta en Pere Planells en aquesta col.ecció ha estat realitzada al seu estudi arenyenc del Carrer d'Avall, a cavall etre el final de la primavera i principis d'estiu de 2005. Es tracta, com podreu veure, d'una obra que es desenvolupa en una zona fronterera entre els elements d'una realitat visual que és un dels referents, que es complementa amb referents abstractes que la pròpia experiència visual genera en tots nosaltres. Una zona fronterera és sempre una zona de remolins, als quals s'hi enfronta el nostra autor, amb una energia intuicionista i espontània, a través de la qual, sembla voler retornar a una expressió més primitiva, més directe, recuperant sentiments generats a partir de la proximitat als fets més quotidians. Sembla proposar-nos amb aquest treball un retorn a la inocència a la descriptiva essèncial, a les emocions integrades en els espais diaris.
© Marià Roig

Hola Pere, he fet una ullada a les darreres obres que tens penjades al web. Trobo la col·lecció Emocions molt fresca, molt espontània, vivaç i animosa. Ho dic tan pel tractament de les formes com per la paleta usada, encara que en algun moment els colors puguin suggerir sensacions més severes. Els temes tractats ja m'apropen a visions quotidianes, properes i senzilles on un bri d'optimisme és rebut amb satisfacció. D'un to diferent, molt més intimista, trobo la col·lecció Solituds. Òbviament. Em veig (et veig) silenciós, capficat en un racó de casa. Observador atent de qualsevol forma suggerent capaç d'ésser trauïda a
colors, línies, taques ... A diferència de l'altre sèrie la mirada és interior. Fins i tot quan sembla que mires per la finestra, el pensament no traspassa el vidre. Potser són els racons on queda aturat el
pensament mandrós quan reflexiona assegut en una vella cadira ...
M'ha agradat.
Així ho he vist i així t'ho he dit.
© Miquel Romagosa


pereplanells.com   i   nomesart.com   pertanyen a Pere Planells i Bonet, amb seu al Carrer Ample, 3B, 1r, 08350, Arenys de Mar, Barcelona.