P I N Z E L L S     D E    D O N A :   Montse Roig, Nefer, Montse Badia, Sanzsoto, Ann Meade
Exposició al Centre Cultural Calisay. Arenys de Mar, Barcelona, Catalunya, Març de 2008 
TOTES LES EXPOSICIONS
La còpia com a art: Miquel Martir
/ El món es fa petit: Pere Planells / A ponent (The Budha in Arenys de Mar): Jack Perdikidis / La coherència de l'art contemporani eivissenc: Rafel Tur costa
Pinzells de dona: Montse Roig, Nefer, Montse Badia, Sanz Soto i Ann Meade / Versió generativa de la rosa dels vents (Arbre de vents), Pere Planells / El muntatge de l'Arbre dels vents

Jordi Camprubí & Francesc Castells: 15 anys d'humor gràfic a l'Agenda (Revista periòdica d'Arenys de Mar) / Joan Salichs: Representació Visual del panteó d'arenyencs il.lustres /

Montse Roig . Cadires.
Tècnica mixta damunt tela. 43 x 88 cm.
Montse Roig . Arengades.
Tècnica mixta damunt tela. 43 x 88 cm.
Nefer . Esquelet blau.
Tècnica mixta damunt paper. 43 x 88 cm.
Nefer . Nena pintora.
Oli damunt tela. 196 x 130 cm.
Nefer . Tardor.
Tècnica mixta damunt tela. 196 x 130 cm.
Montse Badia 1989. Desconsol.
Acrílic damunt tela. 130 x 97 cm.
Col.lecció particular de l'artista.
Montse Badia 1989. Tres figures.
Acrílic damunt tela. 130 x 130 cm.
Col.lecció particular de l'artista.
Montse Badia 1989. Home de grapes.
Acrílic damunt tela. 130 x 97 cm.
Col.lecció particular de l'artista.
Sanzsoto. Distancia .
Tècnica mixta damunt tela. 96 x 130 cm.
Sanzsoto. Nunca mais .
Tècnica mixta damunt tela. 162 x 130 cm.
Sanzsoto. Recomponiendo la figura.
Tècnica mixta damunt tela. 100 x 100 cm.
Ann Meade. Anna with crows. Encolatge damunt tela.
41 x 33 cm. Col.lecció particular de l'artista.
Ann Meade. Paper mix. Paper fet a ma i llanes.
69 x 61 cm. Col.lecció particular de l'artista.
Ann Meade. Guillem i Anna. Oli damunt tela.
84 x 100 cm. Col.lecció particular de l'artista.
Ann Meade. Figura femenina.
72 x 60 cm, Dibuix a pastel sobre paper
Col.lecció particular de l'artista
Ann Meade. Kew Gardens.
3 (60 x 70) 180 x70 cm, oli damunt tela
Col.lecció particular de l'artista
Montse Badia 1990. El guitarrista.
Acrílic damunt tela. 97 x 130 cm.
Col.lecció particular de l'artista.
Montse Badia 1990. Les dues edats.
Acrílic damunt tela. 97 x 130 cm.
Col.lecció particular de l'artista.P I N Z E L L S     D E    D O N A
:   Montse Roig, Nefer, Montse Badia, Sanzsoto, Ann Meade
Exposició al Centre Cultural Calisay. Arenys de Mar, Barcelona, Catalunya, Març de 2008 

És un honor per la comissió de Cultura i la mateixa regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Arenys de Mar, i per a l'adminstrador de nomesart i comisari, en aquest cas de l'exposició, que hem presentat i que hem intitulat Pinzells de Dona, amb la qual no només donem pas a la realitat de la presència de la dona en tots els camps de producció i creació, sinó també obrim les portes a una de les exposicions de millor qualitat que s'han fet a a la sala d'Exposicions del Calisay. Aquesta és una exposició d'artistes que treballen ben a prop i mereixen ser conegudes i presentades a la nostra vila, artistes de la nostra comarca, profundes i amb missatges de llibertat.

Potser, així com estan les coses podem pensar que l'element més anecdòtic de l'exposició es que totes elles, les artistes, siguin dones. Jo prefereixo entendre que, totes elles, són unes bones artistes visuals, amb més o menys experiència, amb més o menys dades curriculars. Sigui com sigui, si dedicar-se a l'art ja es una gran aventura, ser dona i artista es una eroicitat.
Programar una exposició de dones artistes és a part d'altres coses normalitzar la història de les arts. Per poc que s'hagi llegit sobre la història de l'art, es fàcil deduir que aquest és un mon mascle. Jo personalment la primera dona que pintava de la qual en vaig tenir noticia fou la portuguesa Vieira da Silva, contemporània de Tàpies. D'això en fa dos dies com qui diu. No devia ser la primera ni molt menys, el que es clar és que estem davant un buit, davant un silenci injust. Davant una no història. Tot just fa ben poc sembla que que la història de l'art com altres històries, es volen reconstruir, normalitzar compartint presència amb una sensibilitat fonamental per molt silenciada que hagi estat. Es una reconstrucció recent de la història una reconstrucció que conté massa continguts traumàtics i massa misèria mascla. Les artistes que em reunit avui aquí, son artistes properes físicament al nostre entorn. El seus estudis ens son propers, i volíem i teníem la necessitat de visualitzar la seva feina. Per a mi ha estat un plaer, acostar-me als seus treballs i rebre la seva consideració positiva per ensenyar aquesta obra que avui tenim aquí.
Quines son aquestes artistes de les quals al llarg d'un mes el public arenyenc i el que ens visiti en podrà gaudir.

NEFER. Per començar, una gran artista, una de les dues, que viuen a la vila de Sant Iscle de Vallalta. La Nefer, aquest és el nom artístic de Nefer Rovira i Joan, per a la qual, en paraules de Joan Brossa, crear és un acte de llibertat que no te res a veure amb la compra i la venda; l'entén com una manera d'individualitzar-se contra l'allau d'estímuls artificials, de disbauxes i de modes que es generen al voltant nostre.
La seva és una obra d'una maduresa poderosa, enfocada a l'ésser humà i la seva relació sensible amb l'entorn. Parteix de tradicions popular, d'una espurna surrealista, de concepcions de realisme màgic i de l'entorn natural. La mort, les històries properes, les metàfores sinceres de la natura global viuenm a la seva obra . Aquesta terra més propera que anomenem Maresme, amb les seves partícules de natura i cicles de vida i mort, sobre un temps ple de fonts, plantes, flors o fruits, conformen el llenguatge creatiu de la Nefer, un llenguatge planer i curull de sensibilitat que vessa per tots els seus quadres. Ens trobem davant d'una obra arrelada, mai tan ben dit, sobre els perfums d'una terra que ens parla i ens avisa de perills, realitats i presències. Nefer llegeix aquesta terra i segurament reclama de la nostra sensibilitat, una atenció sobre un mon que anem degradant, que és el nostre, que som nosaltres... Per la Nefer el temps és un procés natural incontrolable, potser és per això que defineix la seva biografia com una biografia sense dates ni sincronies. Ha anat exposant regularment des de 1979, des de Barcelona al seu Maresme natal. Ha creat multitud de cartells que mostren la seva intensa implicació a la vida cultural i social del seu entorn i el seu indubtable, compromís cívic.

ANN MEADE. Procedeix el cromatisme d'Ann Meade dels seus primers anys entre les espècies polícromes de l'Índia ? Quan morí el seu pare retornà a Escòcia on Estudià art a la Glasgow School of Art Scotland. L'Ann és una nòmada de l'art, amb una biografia amplíssima ha recorregut mig mon. Acabats els seus estudis anar a viure amb els seus 5 fills a Menorca, on fou copropietària de la Galeria Na Fraix. Posteriorment donà classes de pintura en algunes universitats dels Estats Units. Ha exposat en Inglaterra, Escocia, Espanya, Suècia i Estats Units. Te pintures, mosaics, i dibuixos en col.leccions públiques i privades d'Escocia, Anglaterra, Espanya, Estats Units, França, Belgica, Suissa, Suècia, Dinemarca, Italia, Alemania i Australia. Ha exposat mes de 50 vegadas amb col.lectives de grups de artistas, i porta a les seves espatlles mes de 23 exposicios individuals per diversos continents. Actualment viu a Sant Iscle de Vallalta, amb la seva filla i familia.
La pregunta amb la que hem introduit unes lletres sobre l'Ann Meade no són casualitat, la paleta de l'artista és pura biodiversitat cromàtica, es com si els seus ulls estiguessin especialitzats en percebre la varietat cromàtica la pluriculturalitat. Les mil tècniques emprades per elles, reclamen sempre el color, l'alegria de viure, l'empatia per un mon divers,emocionant i emocionat, polifònic i obert.


SANZ SOTO. Procedeix del moviment rupturista de la promoció de 1971 de l'Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, on es licencià. Professional des de l'any 2004. Sanzsoto es fa a ella mateixa; te l'endiablada força de construir el seu destí. Esta aprenent a ser ella mateixa amb les formes que havia conservat dels orígens, des de les quals ha donat pas a les noves formes que havien de escenificar les noves lluites plàstiques. Posa en escena totes les forces contradictòries que en ella flueixen i les reordena amb un gran sentit d'equilibri. L'horitzó està en les formes posades sobre la tela amb una gran llibertat i sentit compositiu. Sobre grans o teles menors, deixa amb força els seus gestos, les formes aparentment accidentals, fortament elaborats. Com diu d'ella el crític barceloní Josep Maria Cadena : Y eso es lo que logra la pintora con sus actuales cuadros, en los que hay encuentros y desencuentros, ternura y recelo, agresiones y comprensiones, pero siempre frente a un gran sentido para establecer espacios en los que se desarrolle la fuerza de la existencia consciente.

MONTSE BADIA. Montse Badia és una artista potser massa poc coneguda per la potència de la seva pinzellada i la seva estètica humanista radical. Es Licenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i actualment professora agregada de Dibuix a l'IES Els Tres Turons d'Arenys de Mar. Viu a Canet de Mar. La seva obra està enfocada sobre l'existència humana, si fos una filòsofa, que ho és a nivell pictòric, diríem que és existencialista. La seva obra mostra aquella ferida que acompanya la condició humana i de la que se'n extreuen nivells de consciència. Els colors de la seva obra lliguen els seu discurs a la terra, a la persona humana. Els traços vigorosos de la seva pintura realimenten els sentiments humans mes intensos, els projecten i els modelen. L'art, esdevé de la ma de la Montse Badia com un paisatge contingent, limitat a la carn com a substància sobra la qual es possible manifestar la humanitat, la plasticitat i la sensibilitat, potser, fins i tot, el destí.

MONTSE ROIG. Es una jove artista, semi professional, d'expressió figurativa. Aquesta figuració, però, té aspectes novedosos que cal explicitar. Per una part, ella magnifica temes que poden ser fragments de la nostra vida quotidiana, el quals ens recorden els plantejaments de l'art minimalista (enfoca un petit tema i li dona un nou i ampli context); les seves últimes sèries com les de les bicicletes o com la sèrie en la qual està treballant actualment: la de les aixetes o cadires confirmen aquesta aproximació a temes formals de gran simplicitat. Per altra banda, interfereix el seu mon i els seus temes figuratius amb unes gestualitats cromàtiques de gran intensitat I és així com la Montse Roig ens transporta cap un mon amable i ple de tendresa, un mon sensual optimista i alegre on el color seria l'absolut protagonista, si no fos per les tossudes i denses pinzellades amb les que descriu el seu mon, aquesta prometedora i jove artista canetenca. Montse Roig, va cursar estudis a la Facultat de Belles Arts de Barcelona i a l'Escola Superior de disseny (ESDI). Ha treballat en multitud de camps relacionats amb la creació artística, gràfica i expressiva. Ha fet vàries exposicions individuals i col·lectives i té obra en diverses col·leccions particulars.

© Pere Planells